بیشترین سهم بیماری های منتقلـه توسـط محیط
مربوط به آب و مواد غذایی است .بسیاری از بیماری های عفونی و همچنین برخی ازبیماری
های غیرواگیر می تواند از
طریق آب و مواد غذایی به انسان منتقل گردد . برخی از این بیماری ها مرگ و
میربالایی بـه بـار آورده و در مدت زمان
کوتاه ممکن است طیف وسیعی از جامعه را مبتلا کند . برخی دیگر نظیرمـسمومیت هـای
مـزمن توسـط فلزات
سنگین و سموم ممکن است در اثر تماس دراز مدت سبب بروز سرطان ها واختلال ژنتیکی در
نسل های آتـی شود . از
بین عوامل محیطی بیشترین سهم بیماری های منتقله مربوط به آب، هوا،و حشرات و
جوندگان (ناشی از دفع نادرست
مواد زاید ) می باشد.
حذف عوامل بیماری زا از آب به دلیل نرخ مرگ ومیر بالا و سرعت انتشار
این بیماری ها در جامعه، از اولویت خاصی برخوردار
است . برخی از عوامل بیماری زا در آب موسوم به عوامل فرصت طلب، از اهمیت نسبی
کمتری برخوردارند.
این عوامل در شرایط عادی ، بیماری زا تلقی نمی شوند و صرفا افراد دچار
اختلال سیستم ایمنی و سالمندان را تهدید می کنند .
بسیاری از مشکلات بهداشتی کشورهای در حال پیشرفت، عدم برخورداری از آب
آشامیدنی سالم است. از آنجایی که محور
توسعه پایدار، انسان سالم است و سلامت انسان در گرو بهره مندی از آب آشامیدنی
مطلوب مـی باشـد بـدون تامین آب
سالم جایی برای سلامت مثبت و رفاه جامعه، وجود ندارد .آب از دو بعد بهداشتی
واقتـصادی حـائز اهمیـت است .از
بعد اقتصادی به حرکت درآورنده چرخ صنعت و رونق بخش فعالیت کشاورزی است .از بعد بهداشـتی آب بـا کیفیت، تضمین کننده سلامت انسان است.
برخی از منتقلـه توسط آب و مواد غذایی مثل: بیماری التور( وبا) ،
عفونتهای رودهای( اسهال خونی (دیسانتری) ، بوتولیسم ، تیفوئید
(حصبه) ، هپاتیت A و E